Rispudding med saffran (roz bi haleeb)


Recept saffranspudding eller Rozbihaleeb , ca 6 port 

Ingredienser:

? 10 dl mjölk

? 2,5 dl basmatiris eller grötris

? 3 dl socker 

? 0,5 g saffran

? 2 msk rosenvatten 

? 2,5dl vatten 

Förslag till dekoration: 

? rostad mandel, kokos eller pistagenötter (passar bäst med saffran tycker jag)

? frukt (kiwi, jordgubb, banan tex.)

? honung
Gör såhär:

1. Skölj riset noggrant.

2. Koka upp mjölken under omrörning.

3. Häll i ris och vattnet och rör om. Koka cirka 20-30 min under omrörning, tills det tjocknat.

4. ta nån msk av sockret och motla saffranet tillsammans med. (Funkar att bara tillsätta också men för att få ut mer smak) 

5. Tillsätt saffran, socker och rosenvatten, blanda. Låt koka upp och ta bort från värmen.
6. Häll upp i skålar och ställ in i kylen tills de svalnat. 

7. Dekorera före servering efter smak. För rozbihalib utan saffran brukar strö över kokosflingor, pistagehnötter och ringla över honung. Med saffran brukar jag bara dekorera med pistagenötter eller rostad mandel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *