Köttbullar i tomatsås 

En vanlig maträtt i flera länder i tex Nordafrika och Mellanöstern. Jag lärde mig från början i Marocko men har anpassat receptet med tiden. Det går bra att variera med de kryddor man tycker om men dessa är mina favoriter. Såsen blir ännu godare på färska tomater!


Ingredienser:

  • 2 msk olja
  • 1/2 gul lök
  • 2-3 lagerblad
  • 1 pkt passerade tomateCa 5 dl vatten (beror på vilken konsistens man vill ha på såsen samt hur hårt grytan kokar)
  • 500 g nötfärs
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar eller chili
  • 4-5 potatisar
  • 2 dl gröna ärtor

Gör såhär:

1. Hacka löken. Fräs mjuk i olja i en ganska stor kastrull.

2. Häll på passerade tomater och vatten. Lägg i lagerblad. Låt småkoka medan du gör i ordning köttbullarna.

3. Blanda nötfärsen med vitlök, persilja, spiskummin, salt och peppar.

4. Forma till små köttbullar. Jag tycker ju mindre desto godare.

5. Lägg i köttbullarna i den kokande tomatsåsen. Låt koka ca 15 minuter. Förbered under tiden grönsakerna.

6. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Tina ärtorna.

7. Tillsätt grönsakerna i grytan och låt koka i ca 20-30 minuter.

8. Servera med ris eller/och bröd!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *