Baklavarullar ”Burma”

Mitt favoritrecept på baklava! Enkelt och roligt att göra, perfekt att förbereda inför en bjudning. 


Recept, baklava rolls ”Burma”
Ingredienser:

?ca 400 g smör

?1 pkt filodeg (12 ark, helst vakuumförpackade färska)

?400 g valnötter

?1,5 dl strösocker

?1 msk apelsinblomsvatten

?1 tsk kardemumma

Sirap:

?1 kopp vatten

?2 koppar strösocker

?2-3 msk Citronsaft 

?Ev Blomvatten (ros eller apelsin) 

Alternativt färdig köpt vit sirap

Gör såhär:

1⃣ Börja med att göra sirapen om du gör egen. Koka ihop alla ingredienser några minuter, ställ åt sidan att svalna. 

2⃣ Hacka valnötterna fint. (Man kan använda mixer). Blanda i socker, kardemumma och apelsinblomsvatten. Dela nötterna i sex lika stora högar.

3⃣ Smält smöret.

4⃣ Lägg degarken dubbelt (två tillsammans) penslade med mycket smör. Strö över nötter från en av högarna. Rullar upp på en pinne. (Använd tex en blompinne men lite tjockare är bättre)

5⃣ Tryck ihop rullen på pinnen och dra av den försiktigt. Lägg i en smord ugnsform.

6⃣ Fortsätt med alla degarken. Pensla slutligen på rullarna. (Hit kan man förbereda tex dagen innan o spara i kylskåp)

7⃣ Grädda i ugnen 175 grader i ca 20 min eller tills den fått lagom färg.

8⃣ Direkt när baklavan kommer ut ur ugnen: häll över sirapen. Dekorera ev med krossade pistagenötter. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *