Kletcha – irakiska traditionella kakor

Kletcha är irakiska traditionella kakor vilka har sitt ursprung redan i det gamla Mesopotanien. Kletcha är ett måste vi firande av högtider, exempelvis vid Eid al-Adha och Eid al-Fitr.

Kletcha kan göras med olika fyllning i olika former. De vanligaste fyllningarna är hackade valnötter, riven kokos eller mosade dadlar blandat med rosenvatten, socker och kardemumma. Man kan också göra kletcha helt utan fyllning.

Recept Kletcha
Detta behövs till degen, cirka 50 kakor:

?1 msk torrjäst

?4 msk strösocker

?4 dl varmt vatten

?11-14 dl vetemjöl

?½ tsk salt

?1 tsk kardemumma

?½ tsk kanel

?1,5 dl raps- eller majsolja

?ev. 1/2 tsk nigellafrön 

?ev. 1 tsk anisette (små anis)

Gör såhär:

1. Lös upp jästen i varmt vatten och låt stå i 5 minuter.

2. Blanda torra ingredienser i en skål. Tillsätt olja och blanda.

3. Blanda i jästmixen. Knåda i cirka 5 minuter tills degen blivit smidig.

Låt jäsa på en varm plats uner 45 minuter. Förbered under tiden önskad fyllning. 


Följande fyllningar räcker var och en ungefär till en sats deg enligt receptet ovan. Vill man göra alla tre fyllningar så tredubbla receptet för degen.
Detta behövs till valöntsfyllning:

?3 dl hackade valnötter

?1,5 dl socker

?1 tsk kardemumma

?2-3 tsk rosenvatten
Gör såhär: 

Alla ingredienser blandas.
Detta behövs till dadelfyllning:

?500 g dadlar

?0,75 dl vatten

?½ tsk kanel

?½ tsk kardemumma

?1 tsk rosenvatten eller apelsinvatten

?½ dl rostade sesamfrön
Gör såhär: 

Ta bort kärnorna ur daldlarna, dela dom eventuellt lite mer. Bland med övriga ingredienser i en kastrull och värm på medelvärme medan du mosa dadlarna.
Detta behövs till kokosfyllning:

?3 dl riven kokos

?1,5 dl socker

?½ tsk kardemumma

?2 tsk rosenvatten eller apelsinvatten

Gör såhär: 

Alla ingredienser blandas.

Utbakning och gräddning:

Kokos- och valnötsfyllda kletcha formas traditionellt som halvmånar medan dadelfyllda kletcha brukar formas som snurror.

Halvmåneformade kletcha görs genom att degen kavlar ut, runda bitar tas ut med hjälp av tex. ett mindre glas. Fyllning läggs sedan på ena halvan och degen viks över och snos ihop genom att degkanterna först trycks ihop och sen viks in.

Snurrade kletcha görs ungefär som kanelbullar där degen kavlas ut (mindre deg än till kanelbullar, ungefär en tredjedels storlek) fyllning breds på och degen rullas ihop och skärs i små bitar.

Pensla de färdiga kakorna med uppvispat ägg. Ev nagga med gaffel och strö på sesamfrön (på de med dadelfyllning). Grädda i ca 8 minuter i 225 grader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *