Awamat -”honeyballs”

Awamat, eller honeyballs som de även kallas, är underbart goda friterade degbollar som äts i stora delar av Mellanöstern, inte minst under fastemånaden ramadan. Bollarna är härligt krispiga utanpå och mjuka inuti. 

Enkelt att göra från väldigt enkla ingredienser. Formen kan va lite knepig att få till utan övning men smaken blir lika god ändå!


Recept Awamat

Ingredienser

Bollar:

  • 1/2 dl ljummet vatten
  • 1/2 msk torrjäst
  • 3 dl turkisk yogurt
  • 5 dl vetemjöl
  • Rapsolja till fritering

Sirap:

  • 4 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk apelsinblomsvatten eller rosenvatten 
  • Ev. Krossade pistagenötter eller kokosflingor till dekoration

Gör såhär: 

1. Blanda ut jästen i det ljumma vattnet.

2. Värm yoghurten till ljummen temperatur, blanda i den. 

3. Tillsätt vetemjölet och blanda till en jämn kladdig smet.

4. Låt jäsa under plastfolie i ca 45 min- 1 h.

Gör under tiden sirapen:

5. Koka upp socker och vatten. Låt småputtra ca 5 minuter. Tillsätt rosenvatten eller apelsinblomsvatten. Låt svalna helt.

6. Fyll upp den jästa smeten i en påse. 
7. Hetta upp olja i en kastrull (några cm)

8. Klipp av ett hörn av påsen och kläm försiktigt ut lite av smeten i taget. Klipp av smeten med sax för att få fin form. 

9. Fritera bollarna gyllene på alla sidor.

10. Ta upp bollarna vartefter de blir klara och lägg över dem i kastrullen med den avsvalnade sirapen. Låt vila där ca 1 minut innan du tar ut bollarna till serveringsfat.

11. Dekorera ev med nötter eller kokosflingor. Servera helst nyfriterade!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *