Enkelt recept på falafel!

Falafel är en vegetarisk favorit! Väldigt billig mat som inte alls är svår att göra egen. Knepet är att mixa/mala kikärtorna ordentligt så falafeln inte faller isär vid fritering. Gör gärna en dubbel sats och frys in!

Recept Falafel

Ingredienser:

  • 6 dl okokta kikärtor
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1,5 dl fint hackad persilja 
  • Ev 1 dl färsk hackad koriander
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk bakpulver
  • Ev sesamfrön 
  • Rapsolja till fritering

Gör såhär:

1. Blötlägg kikärtorna över natten (eller i minst 10 timmar)

2. Mixa lök och persilja riktigt fint i mixer/matberedare. Lägg åt sidan.

3. Häll bort blötläggningsvattnet från kikärtorna och skölj ordentligt. Mixa riktigt finfördelade i två omgångar i mixern. 

4. Tillsätt den mixade löken och persiljan, riv ner vitlöksklyftor och tillsätt kryddor. Mixa ihop ytterligare tills allt är väl blandat.

5. Låt smeten vila i 30-60 minuter i kylskåp.

6. Blanda ner bakpulvret.

7. Hetta upp olja i en stekpanna eller kastrull. 

8. Forma runda platta bollar av smeten, rulle ev i sesamfrön.

9. Fritera gyllene på båda sidor. Låt överflödig olja rinna av på papper.

10. Servera i bröd med sallad, grönsaker och tahinisås!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *