Marockansk hel kyckling med citron och oliver

Ett favoritrecept på hel kyckling, smaksatt med typiskt marockanska smaker! Eftersom kycklingen kokas och steks i ugn på hög temperatur blir den både saftig och får en fin krispig stekyta.
   
Recept, Marockansk hel kyckling med oliver och citron

Ingredienser:

  • 1 hel kyckling, ca 1 kg
  • 50 g smör eller margarin
  • 3 vitlöksklyftor, rivna
  • 1/2 citron, i bitar
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 tsk ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1/2 gul lök, hackad
  • 3-4 dl vatten 
  • 1,5 dl gröna oliver (en smakrik sort, tex färdigskivade)

Gör såhär:
1. Blanda hälften av smöret med vitlök, citron, kryddor och hälften av persiljan. Gnid in kycklingen under skinnet med kryddsmöret.

2. Hetta upp andra hälften av smöret i en stor kastrull (som rymmer kycklingen) tillsätt löken och persilja och låt steka några minuter.

3. Lägg i kycklingen och häll på vattnet. Låt puttra under lock i ca 30 minuter. Tillsätt oliverna efter halva koktiden. Värm under tiden upp ugnen till 225-250 grader.

4. Ta upp bara kycklingen ut gryta. Lägg upp i en ugnsfast form. Stek kycklingen i ugnen 225-250 grader tills den fått fin färg.

5. Servera kycklingen med såsen (hälld över) och hemmagjorda pommes frites!

  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *