Stek av fransyska med gräddsås 

En riktigt god och enkel klassisk rätt som brukar bli en favorit för både stora och små!

Låt köttet koka riktigt länge så blir det extra mört och smakrikt. Jag förbereder gärna den här maträtten dagen innan (till steg 3 i receptet), så kan den avnjutas även en vardagskväll när man annars aldrig skulle hinna med ett långkok. 

  

Ingredienser:

  • Fransyska i bit, (valfri storlek)
  • Vatten, ca 4-5 dl (tillsätt mer om det behövs)
  • 1/2 purjolök
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 2 tärningar köttbuljong
  • 2 tsk svartpeppar
  • Ca 8 kryddpepparkorn
  • 2 msk kinesisk soya
  • Smör till stekning

Sås:

  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 3 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
  • Salt och peppar

Gör såhär:

  1. Hetta upp smör i en gryta (gärna gjutjärn). Stek köttet på alla sidor tills det fått ordentlig färg.
  2. Förbered under tiden grönsakerna: skala och dela i stora bitar.
  3. Tillsätt alla grönsaker och kryddor i grytan, häll på vattnet. Låt puttra under lock i minst 2 timmar. 
  4. Gör såsen: Sila av kokspadet. Koka upp det i en kastrull. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Koka upp såsen. Blanda ut vetemjölet i vattnet och vispa ner i den kokande såsen. Koka ihop några minuter tills det tjocknar. (Justera ev konsistensen med mer vatten eller redning).
  5. Skär upp köttet riktigt tunnt. 
  6. Lägg upp kött och grönsaker i en form. Häll över såsen.
  7. Servera med kokt potatis och eventuellt fler kokta grönsaker samt lingonsylt eller gelé!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *