Tashreeb med kyckling och kikärtor

Här kommer mitt recept på den irakiska maträtten tashreeb hummus, dvs en gryta med kikärtor. Den här varianten är gul, dvs ingen tomat i basen och gjord med kyckling!  

   

Recept, gul tashreeb med kyckling och kikärtor

Ingredienser:

  •  Matolja till stekning
  • 1 kg kycklingdelar, tex ben, utan skinn (eller kycklingfiléer i stora bitar)
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 3-4 vitlöksklyftor, hackade eller rivna
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 tsk curry
  • Ca 10 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 2 lagerblad
  • 1-2 potatisar, skalade och skurna i bitar
  • 3-4 dl kokta kikärtor (blötlagda och kokta eller en burk)
  • 1 citron eller nom basra (torkad lime)
  • Salt, peppar
  • 3-4 tannourbröd eller pitabröd
  • Till servering, citron och hackad persilja

Gör såhär:
1. Hetta upp olja i en kastrull. Stek kycklingdelarna tills de fått färg på alla sidor. Lyft ur och lägg åt sidan under tiden.

2. Tillsätt ev lite mer olja. Bryn löken tills den blivit genomskinlig och fått lite färg. Tillsätt vitlöken mot slutet och låt steka med.

3. Tillsätt spiskummin, curry och buljongtärning. Låt steka med några minuter.

4. Lägg i kycklingen och häll på vattnet.

5. Tillsätt lagerblad, ev nom basra och potatis i bitar.

6. Låt koka under lock i ca 30-45 minuter.

7. Tillsätt kikärtorna efter halva koktiden.

8. Smaka av med ev citron, salt och peppar.

9. Riv brödet i stora bitar och lägg i botten av en tallrik. Servera rätten på brödet. Strö ev. över hackad persilja.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *