Lammstek med ris

En riktigt god maträtt inspirerad av det irakiska köket som passar till festligare tillfällen!   
 Recept, Lammstek med ris

Ingredienser:

  • 2 kg lammstek i skivor 
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 tsk sju kryddor
  • 1 tsk svartpeppar
  • 3 tsk salt
  • Ca 5 dl vatten
  • Ca 7 dl basmatiris (okokt, gärna märket amiri, blötlagt minst 1 h
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 2 dl minipasta (shaariah)
  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl russin
  • 3 dl ärtor
  • 1-2 dl mandel, skållad och skalad

Gör såhär:
1. Stek lammköttet i omgångar i en stekpanna tills det fått färg på alla sidor.

2. Lägg över i en stor kastrull. Salta, peppra och krydda med sju kryddor.

3. Lägg i lök i bitar, tomatpuré, lagerblad och vatten. Låt köttet koka tills det är mört, ca 1 timme.

4. Häll oljan i kastrullen du ska koka riset i. Hetta upp och stek minipastan/shaarian under omrörning tills de fått en gyllenbrun färg. 

5. Smula i buljongtärningen. Häll på lite vatten så buljongen löser sig. 

6. Häll på riset. Blanda väl och salta.

7. Häll på vatten, ca 1 cm över riset.

8. Låt koka upp på hög värme. 

9. Sänk till 2:an och låt riset ångas i ca 15-20 minuter. Stäng av plattan men låt riset ångas på eftervärmen. Öppna ev och lufta med en gaffel.

10. Stek ärtorna i en stekpanna med olja. Salta och krydda ev lite med sju kryddor. Tillsätt russinen och låt steka med en kort stund.

11. Rosta mandeln i en panna med lite olja.

12. Lägg upp riset på ett serveringsfat. Lägg på lammköttet. Strö över ärtor, russin och mandel.

13. Servera med såsen från lammkoket, en god sallad och tzatziki!

  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *