Kubbat halab 

Kubbat halab som är kubbe gjord på en deg av ris och potatis fylld med köttfärs. Nästan som en irakisk variant av den svenska kroppkakan. Min personliga favorit bland alla typer av kubbe!
 Recept, Kubbat halab

 Ingredienser, degen:

  • 5 dl kokt ris, gärna jasmin- eller basmatiris.
  • 1 kokt potatis
  • Salt
  • Gurkmeja

Gör degen såhär:

1. Om du kokat ris och potatis precis så låt det svalna av eller bli helt kallt.

2. Blanda ris, mosad potatis och kryddor i mixer tills konsistensen och färgen blir jämt. Låt degen vila i kylskåp i ca 15 minuter.

Ingredienser fyllning:

  • 400 g köttfärs
  • 1-2 finhackade gula lökar
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1/2 tsk allkrydda
  • 1 tsk sjukryddor
  • 1/2 tsk kanel
  • hackad persilja
  • rostade pinjenötter eller rostad grovhackad mandel
  • russin

Gör såhär:

1. Bryn först köttfärs och finhackad lök tillsammans i olja i ca 10 minuter.

2. Tillsätt kryddor och stek i ca 5 min till.

3. Tillsätt russin, nötter och persilja. Låt fyllningen svalna.

4. Förbered på ett bord ett glas med kallt vatten, en handduk, fyllningen, degen samt en bricka eller tallrik.

5. Fukta handflatan med vatten. Ta ca en matsked av degen. Platta ut den på handflatan med fuktade händer. Ta ca 2 tsk fyllning och vik ihop degen runt fyllningen. Detta kräver lite träning, men börja med att lossa degen försiktigt från handflatan och kläm ihop den. Se till att degen inte brister nånstans.

6. När kubben är tillsluten kan du forma den så som du vill, tex. platta bollar eller ovala med spetsiga ändar. 

7. När du är klar lägger du kubben på brickan, men lägg inte för tätt så att dom fastnar i varandra för mycket! 

8. När alla är klara friteras som i olja tills de är gyllene på alla sidor. (Man kan doppa kubben i lite uppvispat ägg innan fritering för att den ska hålla bättre) Låt rinna av på papper. Kubbe är också jättebra att göra stora mängder och frysa in otillagade (styckfrys först på bricka sen kan de läggas över i påse), sen tar man bara fram och friterar snabbt och enkelt!

  
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *