Klassiska svenska köttbullar med sås

Här kommer receptet på en enkel favorit från det svenska köket. Riktigt klassisk husmanskost när den är som bäst! En maträtt som är älskad av både stora och små!

  

Recept, klassiska köttbullar
Ingredienser:

  • 1 kg nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 dl ströbröd (kan ersättas med havregryn eller finriven potatis)
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar 
  • Smör till stekning

Gör köttbullarna såhär:

1. Blanda mjölk och ägg med ströbröd, salt och peppar.

2. Tillsätt köttfärsen, blanda till en jämn smet.

3. Rulla runda små köttbullar.

4. Hetta upp en stekpanna med smör. När smöret tystnat, lägg i köttbullarna.

5. Stek tills de fått jämn färg på alla sidor. Vänd försiktigt på köttbullarna under stektiden. 

 Såsen:
1. Häll på ca 3 dl vatten i stekpannan. Låt puttra några minuter. Sila över till en kastrull.

2. Tillsätt 1,5 dl mjölk eller grädde, en köttbuljongtärningar, 1 tsk kinesisk soja samt salt och peppar. Låt koka upp.

3. Gör en redning: blanda ut 1,5 msk vetemjöl i 1/2 dl vatten. Blanda ner i den kokande såsen under vispning.

4. Låt puttra några minuter tills såsen tjocknat.

5. Servera köttbullarna i såsen eller med såsen vid sidan. Godast tillbehöret är hemmagjort potatismos och lingonsylt! 

  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *