Tomatkokt matvete med kyckling – Kashkah

Här kommer receptet på en gammal traditionell maträtt som jag fått lära mig av min svärmor i Mosul. Gott, nyttigt och ganska okomplicerat att göra!

image

image

Recept Kashkah, ca 8 portioner 

Ingredienser:

  • 1 kg kycklingklubbor
  • 5 dl matvete (helt, ej krossat)
  • 1 burk kikärtor eller 3 dl torkade blötlagda koka
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 4 msk tomatpuré
  • 5 tsk paprikapulver
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • Salt
  • Ca 1 dl olja

Gör såhär:
1. Blötlägg matvetet i minst 1 h innan du börjar med maten.
2. Koka kycklingklubborna i vatten tillsammans med lök, lagerblad och salt i ca 20-30 minuter.
3. Häll av kokvattnet men spara det!
4. Hetta upp en stekpanna med lite olja. Stek de kokta kycklingklubborna så de får lite stekyta, krydda med 2 tsk paprikapulver och salt.
5. Häll av blötläggningsvattnet från matvetet. Hetta upp 1/2 dl olja i en kastrull och stek matvetet en stund.
6. Blanda i tomatpuré, buljongtärning (smulad) samt 3 tsk paprikapulver.
7. Häll i kokvattnet från kycklingkoket och spadet från kikärtorna. Om mer vätska behövs fyll på med uppkokat vatten. Vätskenivån i kastrullen bör vara ca nån cm över matvetet.
8. Låt koka på låg temperatur under lock tills matvetet blivit mjukt (ca 60-80 minuter). Under tiden kan man då och då behöva rör om i botten och tillsätta mer vatten så det inte bränns.
9. Efter 40 minuter av koktiden tillsätt kikärtorna och låt dem koka med. Spara ev några till dekoration.
10. Häll upp matvetet på ett serveringsfat, lägg över kycklingbenen och dekorera ev med kikärtor.

image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *