Manti – köttfärsfylld pasta

Manti är pasta eller dumplings fyllda med köttfärs – en omtyckt traditionell maträtt i flera länder såsom Turkiet, Afghanistan, Bosnien Armenien och Saudiarabien. Form och storlek varierar mellan olika regioner, detta recept beskriver en turkisk variant.

Att göra Manti är ett riktigt hantverk som kräver tålamod men är väl värt mödan!

image

Recept Manti ca 8 portioner

Ingredienser:

Deg

  • 10 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 300 g köttfärs
  • 2 gula lökar, fint rivna
  • salt
  • Svartpeppar, malen

Till kokning

  • 1-2 köttbuljongtärningar
  • Ev mer salt

Till servering

  • Smör
  • Chiliflakes och/eller paprikapulver
  • Turkisk yoghurt
  • Torkad mynta

Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienser till degen. Knåda ca 5 minuter tills den blir en smidig men ganska hård deg. Låt vila övertäckt med plastfolie i ca 15 minuter.
2. Förbered under tiden fyllningen: blanda köttfärsen väl med fint riven lök, salt och peppar.
3. Dela degen i 2 delar. Kavla ut ena delen tunt och skär i små fyrkanter. (Kavla gärna ut degen så tunt som möjligt och gör mantin så små som du har tålamod till)
4. Lägg en liten bit av fyllning på varje ruta. Ta upp och kläm ihop. Jag viker in hörnen till mitten och träcket ihop, ”som på ett fyrkantigt kuvert”.
5. När alla mantis är färdiga är det dags att koka dem. Om man vill äta vid senare tillfälle kan man även styckfrysa in dem okokta och sen ta fram direkt ut frysen ner i grytan. (Bra att ha förberett om man tex ska ha gäster).
6. Koka upp vatten, ca 1,5 liter med buljong och ev salt. Lägg ner mantin och låt koka tills de flyter upp, ca 10 minuter.
7. Smält smör i en stekpanna. Tillsätt chiliflakes och/eller paprikapulver.
8. Servera mantis i skål med lite av buljongen. Lägg på turkisk yoghurt, smält smör med kryddor och strö till sist över torkad mynta!

image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *