Crème caramel

Crème caramel eller brylépudding är en omtyckt efterrätt. Väldigt enkel att tillaga om man gör på rätt sätt! Det är väldigt viktigt att inte baka puddingen för länge eller vid för hög temperatur. 

Crème caramel ej att förväxlas med créme brulée, som är en annan efterrätt, en vaniljkräm serverad i form med en yta av karamelliserat socker.

Vanligen görs puddingen på enbart mjölk men vill man lyxa till det så blir det såklart godare med lite grädde. Receptet nedan innehåller både mjölk och grädde men det går bra att ersätta med enbart mjölk!

image

Ingredienser:

Karamellsås

 • 2 dl strösocker
 • 3 msk vatten

Pudding

 • 6 ägg
 • 1 dl strösocker
 • 4 dl mjölk
 • 2 dl vispgrädde
 • 1 vaniljstång eller 1,5 msk vaniljpulver

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Börja med karamellsåsen: blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp på hög värme tills sockret löst sig och precis blivit brunt. (Passa så det inte bränns)
 3. Häll såsen i botten av en ugnsform eller flera mindre ugnsfasta portionsformar. Vicka så karamellen sprider sig i hela botten.
 4. Börja med puddingen: Koka upp mjölk och grädde tillsammans med (den uppskurna) vaniljstången. Om du använder vaniljsocker, tillsätt efter mjölken kokat upp.
 5. Medan mjölk/grädden kokar upp: blanda ihop ägg och socker i en annan skål. (Vispa ej för mycket, man vill undvika för mycket luftbubblor)
 6. När mjölk/grädden kokat upp häll den i äggblandningen under vispning.
 7. Sila ner blandningen i ugnsformen (för att få bort luftbubblor).
 8. Ställ en långpanna med ljummet vatten i ugnen. Placera formen med puddingen i.
 9. Grädda i ugnen ca 35 minuter. (Kortare tid för portionsformar, ca 25 minuter).
 10. När puddingen är klar låt svalna något i rumstemperatur. Ställ sedan för att bli helt kall i kylskåp innan du stjälper upp de och serverar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *