Chokladtårta med fudgeglasyr

Den ultimata chokladtårtan! Saftig och riktigt chokladig utan att vara för söt och mäktig. Mitt bästa recept på  chokladtårta! (Det är kaffe i receptet men tårtan smakar inte kaffe)

image

Ingredienser:

Tårta

  •  3,5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  •  2,5 dl turkisk yogurt
  • 3 ägg
  • 2,5 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 2 dl hett kaffe

Fyllning och glasyr

  • 400 g mörk choklad, gärna hög kakaohalt
  • 2,5 dl grädde
  •  2 msk ljus sirap
  • 5 msk smör

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klipp ut två rundlar av bakplåtspapper och klä botten av en rund bakform.
2. Blanda sockr, mjölet, kakaon, bakpulvret och saltet i en stor skål.
3. I en mindre skål: vispa yogurt med äggen och vaniljsockret.
4. I en tredje mindre skål, smält smöret i det heta kaffet.
5. Tillsätt yogurtblandningen och kagfeblandningen lite i taget till de torra ingredienserna.
6. Häll hälften av smeten i den papperbeklädda formen. Grädda i ugnen 175 grader i ca 20 minuter.

7.Grädda sen resten av smeten till den andra botten. (Ta ur bottnarna försiktigt så de inre går sönder)

8. Dela chokladen i mindre bitar, lägg i en stor skål. Koka upp vispgrädden och sirapen i en liten kastrull. Häll genast blandningen över chokladen och låt skålen stå på en varm plats ca 5 minuter. Rör försiktigt tills du har en slät smet.
9. Tillsätt smöret och blanda noga. Låt glasyren svalna tills den tjocknar till lagom konsistens. (Ev i kylskåp)
10.  Fördela fudgeglasyren mellan bottnarna och på tårtan. Garnera med tex färska bär! Servera kakan rumstempererad (i kylskåp blir glasyren hård)

image

image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *