Biryani – kryddigt ris med kyckling

Biryani är en risrätt som görs i många varianter med olika typer av grönsaker, kryddor och tex kyckling, kött, fisk eller räkor.
Förutom i Mellanöstern är den här maträtten tex vanlig i det indiska köket.
Det här receptet beskriver den vanligaste irakiska varianten av biryani- med kyckling, morötter, ärtor, minipasta (”shaariah”), toppad med rostad mandel och russin!
En älskad klassiker från det irakiska köket!

image

Recept, Biryani med kyckling på irakiskt vis, ca 8-10 portioner 

Ingredienser:

  • Ca 8 dl okokt basmatiris (gärna av märket amiri)
  • 1 hel kyckling (alt kycklingdelar eller kycklingfilé)
  • 2 st Lagerblad
  • 2 tsk biryanikrydda
  • 1 gul lök
  • 1 dl minispagetti (vermicelli/shaariah)
  • 3 dl fryst grönsaksblandning morötter och ärtor
  • 3-4 potatisar
  • 1,5 dl russin (gärna gula eller gröna sultan)
  • 2 dl mandel
  • 1,5 msk biryanikrydda
  • Ev 2 tsk paprikapulver
  • Salt
  • Raps- eller solrosolja
  • 3 kokta ägg

Gör såhär:
1. Blötlägg riset i minst 1 h i kallt vatten.
2. Tvätta, rensa och dela kycklingen i mindre bitar (4 eller 6). Om du använder kycklingdelar-rensa och tvätta, om du använder kycklingfilé- tvätta och dela på mitten.
3. Lägg kycklingen i en stor kastrull, fyll på med vatten så kycklingen knappt täcks. Tillsätt lagerblad, biryanikrydda,buljong och lök i klyftor. Koka kycklingen i ca 30-40 minuter. (Kycklingfiléer ca 20 minuter).
4. Under tiden kycklingen kokar- förbered övriga ingredienser:
– Potatis- skalas, tärnas och friteras.
– Mandel- skållas, skalas och rostas i panna med lite olja.
– Russin blötläggs och steks snabbt i olja.
– Grönsaksblandning- tinas och steks i lite olja tillsammans med salt och biryanikrydda.
5. När kycklingen kokat klart- sila av kokspadet och spara det!
6. När den kokta kycklingen har svalnat- rensa bort skinn, senor och ben. Finfördela kycklingköttet.
7. Tvätta riset- skölj till sköljvattnet är klart. Sila bort vattnet.
8. I en stor kastrull- hetta upp ca 1 dl olja.
9. Tillsätt minispagetti och stek under omrörning tills de blivit bruna (OBS! De bränns lätt- det gå fort!) Vid slutet av stektiden- tillsätt biryanikrydda och paprikapulver.
10. Tillsätt grönsaker och den finfördelade kycklingen. Låt fräsa med några minuter.
11. Tillsätt riset, blanda, salta och tillsätt kokspadet från kycklingkoket. Ungefär så mycket att vätskeytan nåt 1 cm över riset. (Tillsätt vatten om vätskan ej räcker)
12. Stäng locket. Låt koka upp på hög värme. När det kokar- sänk till låg värme (1:an eller2:an) och låt riset ångkoka klart (ca 30 minuter).
13. När riset är klart-öppna och lufta med en gaffel.
14. Vi servering: häll upp riset på ett stort fat. Strö över friterad potatis, mandel och russin. Dekorera med ägghalvor.
15. Servera med en god sallad och tzatziki!

imageimage

Kommentera