Atayef – arabiska fyllda pannkakor

Atayef eller qatayef är en arabisk efterrätt som är populär att göra i fastemånaden ramadan. Små pannkakor fylls med olika fyllningar tex. eshta (krämfyllning) eller hackade nötter. Pannkakorna kan förslutas till hälften som i receptet nedan eller helt och sedan friteras i olja.

image

Ingredienser:

Pannkakor

  • 1/2 pkt torrjäst
  • 5 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk rosenvatten
  • 2 msk apelsinblomsvatten
  • 2 msk strösocker

Esta (krämfyllning)

  • 4 dl mjölk
  • 4 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 dl maizena majsstärkelse
  • 1 msk rosenvatten

Sirap

  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk rosenvatten

Dekoration

  • Pistagenötter, fint hackade
  • Kokosflingor

 

Gör såhär:
1. Börja med att förbereda fyllningen: I en kastrull vispa ut maizenan i grädden.
2. Tillsätt mjölk, socker apelsinblomsvatten och rosenvatten. Låt koka upp under kraftig omrörning. Låt sjuda några minuter tills krämen tjocknat. Ställ åt sidan att svalna medan du gör pannkakorna.
3. Förbered sirapen: koka upp sockerchock vatten. Låt sjuda tills allt socker löst sig tillsätt rosenvatten och ställ åt sidan att svalna.
4. Vispa ihop alla ingredienser till pannkakorna till en klumpfri smet. Låt stå och jäsa ca 30-40 minuter.
5. Stek pannkakorna på en sida på medelvärme i en stekpanna eller plättlagg (enklare att få jämn form). Lägg de färdigstekta pannkakorna mellan två handdukar så de inte torkar. (Den ostekta sidan behöver vara lite fuktig för att sen kunna försluta pannkakorna)
6. Fyll en spritspåse med fyllning. Förbered två fat med kokos och hackade pistagenötter att doppa de fyllda atayef i.
7. Kläm ihop pannkakorna till hälften. Fyll med eshta eller nutella. Doppa i kokos eller pistagenötter.
8. När alla pannkakor är klara- ringla över sirapen. Klara att servera!

image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *